Velika količina kiša koja je tijekom vikenda pala u Splitu na površinu je izbacila uginule štakore. Tako je u srijedu uočeno kako štakor pluta na Bačvicama, ali osim uginulih, postoji borba i sa živim glodavcima. 

Jedna Splićanka je u Facebook grupi upozorila stanovnike Splita 3 da je štakor ugrizao jednu stariju gospođu u Ulici Ruđera Boškovića te da je odmah intervenirao i “Cian”.

Što se točno događa i ima li mjesta za brigu, pitali smo Hrvoja Grgića, direktora Službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u “Cianu”. 

– Štakor je stariju gospođu ugrizao u utorak dok je šetala svog psa. Glodavci inače bježe od ljudi, ali kad je njihovo potomstvo u blizini onda na čovjeka i životinju gledaju kao na ugrozu. Pretpostavljam da je upravo o tome bila riječ kod ovog slučaja. No, mjesta panici nema, kao ni govora o najezdi. U blizini tog mjesta nalazi se napušteni poslovni prostor koji nije u funkciji i moguće je da je upravo otud i došao. Uz navedeno, borbu s glodavcima otežavaju nam i građani koji često u najboljoj namjeri ostavljaju hranu i vodu za kvartovske mačke, te ono što one ne pojedu, pojedu glodavci, i na taj način potiču razmnožavanje spomenutih – objašnjava nam Grgić.

image

Ističe da “Cian” dva puta godišnje radi sustavnu deratizaciju po gradu i još dodatno na poziv građana na prijavljenim mikrolokacijama.

– Svake godine prije sezone dodatno tretiramo i mjesta na kojima smo tijekom godina uočili pojačanu infestaciju glodavaca, ali veliki problem nam zadaje ponašanje ljudi. Neodgovorno bacanje otpada u sustav kanalizacije, ali i po zelenim površinama, mamac je za glodavce.

image

Problema imamo i sa zapuštenim parcelama ili objektima u koje ne možemo pristupiti zbog vlasničkih odnosa – govori nam Grgić.

Što se tiče uginulog štakora koji je u srijedu uočen u moru na Bačvicama, Grgić ističe da se takve situacije događaju skoro svake godine, ali češće zimi. 

image

– Kada padne velika količina kiše, kao za vikend, napune se sustavi oborinskih i fekalnih voda i fekalija i onda se štakori uguše. Sustav je izbacio uginule štakore, ali morske struje su učinile svoje i ovog puta umjesto na pučinu donijele ga na plažu. Stvari su to na koje ne možemo utjecati. Svjesni smo da nije ugodan prizor kupačima, ali nema razloga za paniku – veli nam Grgić.

Savjetuje svim građanima da, ako ugledaju uginulog glodavca, kontaktiraju gradski kotar ili zaduženog komunalnog redara te objasne o kojoj je lokaciji riječ.  

– Naše službe će odmah po pozivu izići na teren, ukloniti uginuloga glodavca i napraviti sve potrebne radnje. Najbolje je zvati preko kotara ili komunalnog redara kako bi Grad Split imao evidenciju koliko je takvih intervencija bilo i na kojim lokacijama – za kraj nam je kazao Grgić.